Tuesday, October 24, 2017

කුරුදිවයිනේ සිට කරකොළ නොකන අපි............



අභිදෙව්යා නම් වූ මිහිකත මාතාව  අපට තවමත් කරුණාවන්ත වෙයි.ඇයගේ තුරරුල්ලේ වනඖෂධ හා වනආහාර නිතැතින් දලුලයි.එනමුත් බොහෝ ඇත්තන් ඒ දෙස බලා සුසුම් හෙලනවා  විනා ඒවා පිළියෙළ කොට අහාරයට  ගැනීමට මැලි වෙයි.  නුතන සංකර අහාර රටා අනුගමනය කරමින් නිරන්තරයෙන් රෝගී වී බෙහෙත් පෙති ගිල දමති.එම රෝග වලින් මිදී නිරෝගී සැහැල්ලු දිවිපෙවතක් ගෙවිමට නොසිතන්නේ මානව පරිණාමයේ දෝෂයක් නිසාද යැයි මට සිතේ..

බොහෝ දෙනා කැලෑ  කොළ ලෙස නම් කර ඇති එක් වටිනා පලාවක් වන නැතහොත් බත් ගසක් වන කර කොළ පිලිබද අපට අසන්නට ලැබෙන්නේ අද ඊයෙ සිට නොව
අප මහා බෝසතානන් වහන්සේ පාරමී පුරන සමයේ සිටය.ආකීර්ති ජාතකය එයට හොද නිදසුනකි.එහි සදහන් අන්දමට කිර්ති තාසතුමා ලෙස පාරමී පෙරූ අප බෝසතාණෝ එදා “ කුරු දිවයින” ලෙසින්  හැදින්වූ ලංකාදීපයට වැඩම කොට ,කර කොළ අනුභව කොට ඇති බව සදහන් වේ.එකල කරකොළ බහුල දිවයින කුරු දිවයින වුවා . කරකොළ ගස්‌වලින් සපිරි බැවින් කාරදීපයද ලෙසද අප  රට හදුන්වා ඇත.








එමෙන්ම අප රටේ මුලාශ්‍ර වලසදහන් පරිදී දුර්භික්‌ෂ කාලයක්‌ පැවැති අවස්‌ථාවේදී මහ රහතන් වහන්සේලා කරකොළ ආහාරය සඳහා වළඳමින්  වනේ පර්වත වල වැඩසිට ,බුදුදහම  සුරැකි බව සදහන් වේ.මෙහි පෝෂණ ගුණය ඉහල බැවින් පන නල රැක ගෙන දුර්භික්ෂය අවසන් වන තුරු සිටිය හැකිව ඇත.


                                 


                                 කර කොලයේ පැටිකිරිය....


   Rubiaceae කුලයට අයත් Canthium coromandelicum යන උද්භිදය  " කර කොළ  " නමින්             හෑදින්වේ.
                      
                       නාමකරණය

                      ඉංග්‍රීසි: Carry cheddi
                      සංස්කෘත:ගංගේරුකි,නාගබලා
                      දමිළ: මුල්ලුකාරෙයි
                       හින්දි:කිර්මා
                      මලයාලම්:කන්ටන්කාර


දේශීය ශාකයක් ලෙස නම් කර ඇති කර ගස ඉන්දියාවේ,ඉන්දු මැලේසියා සීමාවෙ හා සදාහරිත වනාන්තර වල හොදින් වැවෙන, අතු බෙදෙමින් වැඩෙන, මීටර් 5  පමණ උස යන කටු සහිත පදුරකි.
ජුලි මාසේ සිට මාර්තු දක්වා පල දරන අතර එය පළතුරක් ලෙස ආහාරය ගත හැකිය.මෙම ශාකයේ කොළ,මල්,ගෙඩි,හා මුල් ආදී සියලු අංග ඔසු පිණිස ගනී..සෙම වඩවයි.පිත හා වාතය සමනය කරයි..




               කර ගස ඔසුවක් වන්නේ කෙසේද??


 කොළ:     කටුවක් ඇනුණු විට එය ඉවත් කර ගැනීමට කොළ තම්බා බැදිම සිදු කරයි.

     පණු රෝග සදහා කුඩා ළමුන්ගේ සිට   වැඩිහිටියන් දක්වා ආහාර ට  දිය හැකිය.
     දද හා හමේ රෝග සදහා යොදාගනී.
     පෝෂණ ගුණ ඉතාමත් ඉහල බැවින් ආහාරට සුදුසුය.
   කොළ යුෂය මුත්‍රා කාරකය.

   


 කොළ හා මුල්:   අතීසාරය,මුත්‍රා   අඩස්සිය,සුදයාම,උන ආදී රෝගවලට ගුණය,ගිලන් බව නැති   කරයි.සර්ප දශ්ටනයේදී යොදාගනී,කෘමි විසට ද යහපත්ය.

පොතු:  කහ ,දෙහි සමග අබරා ඔලුවේ කැක්කුමට ගල්වීමට භාවිතා කල හැක.

ගෙඩි:  පණු රෝග වලට ,සෙම හා පිත සමනය  කිරීමට යහපත්ය .

 කර ශාකයේ සම්පුර්ණ අංග :   දකුණු තමිල්නාඩුවේ දියවැඩියාව සදහා ප්‍රතිකාර කිරීමට සාර්ථකව යොදාගනී ,තවද  ලිංගික දුර්වලතා,ශුක්‍ර වර්ධනය,මුත්‍රා ගල්, යන රෝග වලටත්  උන,අතීසාරයටත්,මල බද්ධ්යටත්  ගුණදායකය.
අධිරුධිර පීඩනයෙන් පෙලෙන්නන් සදහා ද සිරුරේ අනවශ්‍ය මේදය දහනය කිරිමටද ශාකයේ සියලු කොටස් යොදාගත හැකිය.


මෙහිදී තවත් වැදගත් ලක්ෂණයක් වනුයේ සිරුරේ ශ්‍රෝතස් (එනම් ජල මල,රක්ත ,ආහාර ගෙනියන  මාර්ගයන්) හොදින් පිරිසිදු කිරිමට කර ශාකයට ඇති හැකියාවයි.එබැවින් නිරෝගී කම පවත්වා ගෙන යාමට හිතකරය.


                                        කර කොලයේ රසායනය....



කරකොල වල රසායනය පිළිබද සලකා  බැලුවිට Stigmasterol,cholesterol,Ergastrol  යන Steroids තුන බහුලව ඇතිබව පෙනීයයි.


                                 කරකොල පිළිබද  නවීන මතය 

නවීන වෛද්‍ය විද්‍යාවේ අවධානයට යොමුව ඇති මෙම ශාකයේ


තුවාල හා වණ සුවකිරීමේ හැකියාව (wound healing) 

දිලීරනාශක ගුණය  (Anti fungal activity)

බැක්ටීරියා නාශක ගුණය(Antibacterial activity),

පිලිකානාෂක ගුණය(anticancer activity)

ප්‍රතිඔක්සිකාරක ගුණය  (antioxidant properties)

HIV රෝගය සුවකිරීමේ හැකියාව (anti – HIV activity)


 පිළිබද පරීක්ෂණ මගින් තහවුරු වී ඇත.




 කර කොල අහාරයට ගෙන නිරෝගී වෙමුද??




  • තෙලෙන් බැද පපඩම් මෙන් කර කොලය ආහාරයට ගත හැකිය
  • තවද මැල්ලුම් හෝ ව්‍යන්ජනයක් විදියට උයාගත හැකිය
  • ඉතාමත් ප්‍රනීත මැල්ලුමක් පහත සදහන් විධියට සාදා ගෙන රස බලන්න.



                                                          කරකොළ මැල්ලුම







අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය
කරකොල මිටි 3
ගාගත් පොල් ගෙඩි භාගයක්
රතුළුනු/ලොකු ළුනු
අමුමිරිස්
පොල්තෙල් හෝ තල තෙල්
ලුණු



සාදන ක්‍රමය:
සෝදා පිරිසිදු කරගත් කරකොල සිහින්ව ලියාගන්න.පසුව ලියාගත් රතුළුනු,උම්බලකඩ ,අමුමිරිස්,හා පොල් කරකොල සමග මිශ්‍ර කරන්න. පොල් තෙල් ලිප තබා රත්වූ පසු,රවුමට ලියාගත් ලොකු ලුණු කැබලි කිපයක් දමා,රන්වන් වූ  පසු මිශ්‍රණය තෙලට දමන්න. වැඩිපුර හැදීගැමෙන් වලකින්න.



කර කොළ හුදෙක් පලාවක් හෝ ඔසු ශාකයක් පමණක් නොවේ,විටමින් වර්ග බහුල පෝෂණ  අතිරේකයකි.
එබැවින් ළමයින් ට හා වෙහෙස වන වැඩිහිටියන්ට ඉතාම යහපත්  ශක්තිජනක ආහාරයකි(tonic).




No comments:

Post a Comment